כל אדם שקנה דירה, יודע כמה קשה היה להגיע לנקודה זו. לאסוף את הכסף, להשיג משכנתא, לבחור את המיקום המושלם.
ועכשיו, כשהדירה כבבר שלכם, לא תרצו להגן על מה שיש לכם? בוודאי שכן.
בדיוק כפי שכל אדם הגיוני מבטח את הרכוש הפרטי שלו בתוך הדירה, כך כל אחד מבין כי יש סיבה ממשית לבטח את המרחב והרכוש המשותף לכל הדיירים בבניין.
לביטוח הזה קוראים ביטוח בניין משותף והנה מספר דברים שלא ידעתם עליו.
-
מה נכלל בביטוח בניין משותף
הביטוח, כשמו כן הוא, כולל בתוכו את כל מה שמשותף. בעצם מדובר בכל חלק של הבניין שהוא ציבורי: מעליות, חדרי מדרגות, מחסנים, מקלטים, צנרת, חלונות, חדרי שירותים ציבוריים, גגות, דודי שמש. הרשימה עוד ארוכה, וככל שהיא מתארכת כך ברור יותר ויותר שביטוח בניין משותף הוא נחוץ מאוד ואך הכרחי. בנוסף, למרחב עצמו, ניתן לכלול בביטוח את כל הרכוש המשותף שיש בבניין, מעבר לבניין עצמו. נניח אם לבניין יש חדר כושר פרטי, או בריכה משותפת. אפילו כספי וועד הבית יכולים להיכלל בתוך ביטוח בניין משותף.
-
ממה הביטוח מגן
ככל ביטוח, יש סעיפים שונים וכל חברת ביטוחים כוללת דברים שונים בפוליסה שלהם. אך בכל מקרה, יש סעיפים שמחשבים לבסיסיים יותר וכל פוליסה שמכבדת את העמה תכלול אותם:
כיסוי מפני תביעו צד ג': במקרה שאדם זר ניזוק במרחב הציבורי או מהרכוש המשותף, תעמוד לו הזכות לתבוע את דיירי הבניין לפיצויים. הביטוח יגן על הדיירים מתשלום הנזק.
כיסוי מפני נזקים לרכוש: נזק כזה הוא תמיד בלתי צפוי אך לרוב מגיע לסכומים גבוהים מאוד. הנזק יכול היווצר משריפות, רעידות אדמה, פריצות, גניבות, הצפות. כל אירוע כזה יגרור זק כבד לרכוש ועל מנת שהדיירים עצמם לא יצטרכו לשאת בנטל, יש לרכוש את הביטוח שיגן עליהם.
ביטוח חבות עובדים: הגננים, המנקים, עובדי התחזוקה, כולם עובדים חיצוניים שנמצאים בבניין מידי יום, או לפחות מידי שבוע. לכל אחד מהם עומדות סכנות בעת עבודתם, ובמקרה של אסון הביטוח יגן על הדיירים במפני תשלום הפיצויים. במידה מסוימת הביטוח מקביל לביטוח תאונות עבודה שהעובד יעשה בעצמו אך אינה חופפת כך שבמידה רבה שניהם נדרשים.
-
מי אחראי לעשות את הביטוח
מאחר והביטוח הוא משותף, הוא לרוב ייעשה על ידי וועד הבית שמייצג את הדיירים. אין סיבה שכל דייר יעשה את הביטוח בעצמו, הרי מטרת הביטוח היא להגן על הדברים שמשותפים לכולם יחד. יש לשים לב כי גם כאשר וועד הבית מטפל בעניין, או אפילו אם המנהל אחראי לביטוח, ראוי שהדיירים יהיו מעורבים בנושא ולכל הפחות יבקשו לראות העתק של הפוליסה. הסיבה היא כי אמנם הפוליסות דומות וכוללות את סעיפי הבסיס, אך בסופו של דבר כל בניין הוא ייחודי ודורש ביטוח מתאים.